St.Mattheusschool, school voor ZMLK en SO
Naar hoofdpagina Informatie
Groepen
Nieuwsbrief
activiteiten

Kampweek SO (13 t/m 16 oktober 2009)

merlijn

Eindelijk is het zover: onze school mag zich binnenkort een echte "Toverschool" noemen.
En dan in de meest brede betekenis, want niet alleen heksen en tovenaars, maar ook goochelaars en illusionisten komen aan bod tijdens onze kampweek.

En wie kent ze niet?
Heks Eucalypta van Paulus de Boskabouter,
de Boze Heks van Hannah Kraan,
Harry Potter,
Gandalf (The Lord Of The Rings),
TiTa Tovenaar
en natuurlijk de tovenaar der tovernaars Merlijn.

Of misschien wat moderner: Hans Klok en Hans Kazan.
hansklok
De boeienkoning Houdini was natuurlijk ook een tovenaar op zijn manier.
houdiniuri

En, houd de lepeltjes maar ver van de monitor, wat te denken van Uri Geller!

Kortom, voorbeelden te over wat betreft de activiteiten die we deze week zullen meemaken.

Houd dus deze pagina in de gaten voor "up-to-date" magische reportages en andere abacadabra!


UPDATE 16 OKTOBER:
Download hier de speciale "Op de Math - Tovereditie": het verslag van de gehele week met foto's en andere illustraties!


Dinsdag 13 oktober 2009

op wegNa een zeer voorspoedige reis zonder enige file of ander oponthoud (meester-tovenaar Geert-Jan had een nonstop-betovering uitgesproken) kwamen we na ruim een uurtje aan in "Het Land van Kleef". ?
‘s Ochtends was het inpakken fluks gebeurd door een “Simsalabim, alles er in!” maar bij aankomst bleek “Sapperfluit, alles er uit” over de datum en moesten we zelf onze bagage uitpakken en naar onze slaapplaatsen brengen.
Sommigen gingen goedgemutst aan de slag met slaapzak en donsbed, anderen verkenden eerst de magie van de speeltoestellen buiten. ?
tafeltje dekje
Na een “tafeltje dekje” werden we verrast met de komst van een wat norse en strenge tovenaar, de meester van onze Toverschool voor deze week. Hij schakelde ons meteen in als aspirant-toverleerlingen om "toverlicht" te verzorgen.

Over hoe "toverlicht" er nu precies uitzag tastten we in het duister, maar gelukkig wisten de juffen Bernadien, Vivian en Anneke raad.
Al prikkend, knippend en plakkend werden vele lampionnen geknutseld.

Na het drinken van een toverdrankje (gifgroen en onbekende samenstelling) togen de meesten daarna het bos in, op zoek naar zwammen of toverstokken, of gewoon voor de lol.

soufyan en tovenaarTijdens de "Rode draad" kwam opnieuw de Meester-Tovenaar tevoorschijn alsof hij niet weggeweest was.
Hoe het stond met het “toverlicht”, vroeg hij met luide stem. Voordat we goed en wel konden vertellen over onze lampions verscheen Tika, ons TiTa Tovermeisje. Zij kon onze Meester-Tovenaar niet bekoren met zaklantaarn of aansteker als “toverlicht”. Onze Meester-Tovenaar ontstak in grote woede en stampte zelfs schuimbekkend in het rond. Gelukkig kent Tika het befaamde TiTa Tovenaarlied: "en gaat het niet zoals ik wil, dan doe ik dit (klapt in handen) en alles staat stil"
Uiteindelijk kon Tika met hulp van Samir en Lisandro de Meester-Tovenaar een lampion overhandigen.
Als feestelijke afsluiting mocht Soufyan nog een spannend toverdeuntje zingen over Zweinstein.

En toen werd het tijd om eens te proeven wat onze keukentrollen (zie noot) hadden bereid: Macaroni met een saus van vleemuizenbloed en een snufje drakenspuug, Heksenkruidensalade en Yoghurt van de tovenaar. Uiteindelijk smaakte het beter dan het klonk en wanneer er te weinig dreigde te zijn was een zwaai van de oppertrol voldoende om de pannen weer te vullen.
maaltijd
Rond het invallen van de schemering stelden we ons op in een lange rij en lieten ons toverlicht in de lampionnen schijnen over het plaveisel van Loon op Zand. Teruggekomen bleek voor de meesten geen “toverstof” of “slaapzand” meer nodig te zijn: de meeste leerlingen waren al in dromenland voordat ze goed en wel “Simsalabim” achterstevoren hadden opgezegd.

Noot van de redactie: bij voorbaat onze oprechte excuses voor deze benaming. Het geeft natuurlijk geen pas onze keukenprinsessen en -prinsen op deze ruwe wijze te typeren. En toch .....


Woensdag 14 oktober 2009

Wat een feest om te mogen slapen in een magisch kamphuis waar in de nacht de mist zachtjes opkomt, een magisch licht schijnt door de bomen en waar het spinrag je zachtjes in slaap kriebelt.
In de nacht waken allerliefste tovenaars en toverfeetjes over jou en dekken je toe met hun magische altijd warme dekentje.
hut bouwenbos
Maar wat bleek in de ochtend bij het naar buiten kijken ? De Winterfee was langs geweest en had de velden betoverd met haar adem en de velden betoverd met prachtige bevroren druppeltjes.....
De tijd stond even stil en in die toverachtige stilte konden we naar eigen keuze schilderen, kleien, schminken, voetballen, een hut bouwen, enz.. Ja, sommigen konden deze pas op de plaats even gebruiken om het kruidenwinkeltje in het dorp te bezoeken.

Gelukkig had meester/tovenaar Carl een spreuk bij de hand waarmee hij de tijd kon veranderen van de ochtend naar de middag: "hopsalaflag, van ochtend naar middag", zo simpel is dat!schminken
De magische spreuk hing over het sport en spelveld en hulde alle kinderen in een schitterend zonlicht: magische sprongen, toverende touwtjes, vliegende kegels, supersnelle tovermutsen, alles kwam aan bod bij deze wonderlijke sport en spelmiddag en dan is het daarna goed uitrusten bij een glaasje limonade en wat lekkers.

Alhoewel van uitrusten niet veel lijkt te komen, want wie komt daar plotseling naar binnen gestormd ? Een ware echte en heuse Goocheltovenaar!!
Werkelijk, het is bekend dat de Goocheltovernaar niet vaak 'verschijnselt', maar voor de hulptovenaarskinderen van de St. Mattheusschool maakt hij graag een uitzondering !
Het is eigenlijk te ongelooflijk om hier te vertellen, maar het schijnt dat deze goocheltovenaar van 3 touwtjes 1 touw kon maken! Is dat niet knap? En wat te denken van de duif die plotseling tevoorschijn werd getoverd ? Het is ongelooflijk, maar het is waar gebeurd!

Bij de "Rode draad" werd plots weer de Meester-Tovenaar tevoorschijn getoverd.
Hij was nog steeds niet blij en ontstak wederom regelmatig in grote woede...
Maar ja, we kunnen allemaal nog niet zo goed toveren als hij kan. Gelukkig lukte het Tika eindelijk een goede spreuk te leren en dat bracht de grote Meester-Tovenaar in een beter humeur.
Meester-Tovenaar
Daarna was het tijd om te gaan eten, maar hoe we ook zochten, onze lieftallige keukentrollen waren nergens meer te bekennen !!
Wel zaten twee prachtige Keukenfeetjes, die verdacht veel weg hadden van K3, in de keuken.
Tot onze grote verbazing bleken ze ook nogeen beetje te kunnen zingen als K3, maar dan als K2, die derde was helemaal niet nodig!
Gelukkig bleek dat dit vrolijke stel onze eigen trouwe keukentrollen waren en alsof ze nooit weg waren geweest toverden ze zonder problemen een maaltijd van heksenballen en toverrijst op de bordjes van de hongerige kinderen.
Daar moet je toch wel moe en slaperig van worden zou je denken, maar nee: van slapen is nog geen sprake want tot onze grote schrik zijn er een aantal tovenaars in het bos in kristallen grotten verdwenen en alle hulp van de kinderen is nodig om met hulp van spreuken deze tovenaars te vinden.
Dus "hupsalflup", de toverlichtjes in de hand, het donkere bos in !
Gelukkig waren de kinderen niet bang en konden ze de juffen en de meesters (die wel een beetje bang waren in het donkere bos) bij de hand nemen en hun spreuken roepen door de schemer in het betoverde bos.
Alle tovenaars zijn weer tevoorschijn getoverd dankzij de dappere leerlingtovenaars!
En dat wordt beloond met een heerlijk warm bedje.
Slaapsokken aan, slaapmutsen op, de meeste kinderen waren al in toverdromenland voor zij hun kussentjes voelden......Weltrusten !


Donderdag 15 oktober 2009

Opnieuw een ochtend vol suikerspin in de bomen en poedersuiker op het gras.
In het besef dat dit de laatste echte volledige dag op de toverschool zou zijn, gingen de toverleerlingen voortvarend aan de slag. Tijdens een speurtocht moesten de tovenaarsleerling op zoek naar de ingrediënten voor de bijzondere “geluks-toverdrank”.
Hoe iemand gelukkig zou kunnen worden van een mix van bloed van een vogelspin, de hersentjes van een vleermuis en muizenpoepjes is ons als niet-professionals onduidelijk, maar bruisen deed het in ieder geval echt wel!!

‘s Middags vond het grote (en langverwachte) Toverfestival plaats.

De Schakels hadden een ijzingwekkend nummer over zeven heksen die een toverdrank brouwen die bijna alle heksen liet verdwijnen om ze gelukkig op het eind allemaal weer tevoorschijn te toveren.
De Ernies zongen over tien kleine heksjes, die op hun beurt door de meest vreselijke omstandigheden verdwenen (flauwvallen, verdwalen), maar gelukkig kwamen ook zij weer allemaal terecht.
De Elmo’s zorgden voor wat tovenaarsbloed in het geheel: in prachtige fluwelen mantels (gemaakt door de oma van Noortje) brachten zij een flitsende “timpe tampe tovenaar” ten gehore.
De Gonzo’s hadden het gezocht in een wat moderne variant: rappende heksen die stoere taal uitsloegen.
De Koekies zongen uiteindelijk over de heks van Dovenetel die in haar ketel pap, soep, jam en thee klaarmaakte die niemand lustte.
Het slotapplaus was tot ver in het bos te horen en deed menig wijze uil opschrikken uit zijn middagdutje.

Tijdens de “Rode draad” was het de beurt aan Tika om voor de Meester-Tovenaar het geluksdrankje klaar te maken. Alleen lukte het haar niet: ze werd boos, bang, maar niet gelukkig. Gelukkig was daar toverleerling Saiffedine die Tika hielp door precies de goede ingrediënten te noemen, die deze ochtend waren gebruikt na de speurtocht.

Traditiegetrouw werd deze laatste avond feestelijk ingevuld met een heksenbal en tovenaarsdisco en daarna een kampvuur waar iedereen nog wat magische liedkunsten liet horen.

Morgen is het weer vroeg dag. Er staat nog een spannend bezoek aan een magische dierentuin op het programma en daarna rijden we naar Rotterdam. Verwachte aankomsttijd: 13.00 uur !!!


Vrijdag 16 oktober 2009

Soms gaat de tijd zo snel dat er toverkunst aan te pas lijkt te zijn gekomen. Alweer de laatste dag van onze kampweek.

Natuurlijk stond vandaag eerst weer het inpakken en schoonmaken op het programma. En laat nu de Meester-Tovenaar vergeten te zijn voor zijn vertrek een handige "inpakken-en-wegwezen"-spreuk achter te laten: stonden alle kinderen (en vooral ook de juffen en meesters) weer flink te proppen. Door heksenkolder leken de koffers plots veel kleiner dan bij vertrek!?
slang & jasemine
Er stond voor vandaag nog één spannend uitstapje op het programma: een bezoek aan een magisch dierenpark. Slangen, spinnen en roofvogels waren hier niet alleen te zien maar ook te voelen!
En iedereen die bij de vraag of ze een boa wilden dragen, dacht aan zo'n carnavalsslinger om de nek, kwam bedrogen uit: het ging hier om een echte "wurg"-slang (al was het wel een kleintje).

De angstige blikken op de foto's spreken boekdelen

Omdat menigeen verstijfd van schrik en aan de grond genageld bleek, betoverd door al deze spannende activiteiten, werd de lunch iets later opgediend en kwam de bus uiteindelijk iets later aan dan gepland.

Eerst was er nog het plan om ons onder de banken te verstoppen, maar we waren bang dat de papa's en mama's gezien het thema van het kamp nu eens echt zouden denken dat we weggetoverd waren!!
En dat wilden we ze niet aan doen.

En terwijl iedereen weer blij herenigd met koffer en slaapzak huiswaarts ging, hoorden sommigen nog ver weg de stem van de Meester-Tovenaar klinken: "een fijne herfstvakantie .... rust lekker uit".
Maar misschien was het wel de herfstwind die zich even horen liet....


 
 
het_weer

Klik hierboven
voor het weer in Loon op Zand

algemeen

informatie

de school