St.Mattheusschool, school voor ZMLK en SO
Naar hoofdpagina Informatie
Groepen
Nieuwsbrief
activiteiten

Geschiedenisproject Larikslaan

Scroll naar beneden (of klik hier) voor het meest recente nieuws, foto's en filmpjes !!!

Vanaf 19 mei wordt er op het SO een flinke duik genomen in het verleden.
Alle groepen hebben een periode uit de geschiedenis gekozen en gaan daar flink mee aan de slag: leren, lezen, filmpjes bekijken, knutselen, noem maar op.
Uiteindelijk verzorgt iedere groep een presentatie voor de hele Larikslaan, zodat we aan het eind bijna alles weten over vroeger.
geschiedenis
De hunebedbouwers

Nou ja, alles .... eigenlijk natuurlijk maar een heel klein beetje.

Op dit stukje van onze website zullen we de komende weken steeds weer van alles laten zien. En sommige dingen zullen misschien helemaal niet zo "nieuw" zijn want geschiedenis zien we nog dagelijks om ons heen.


oorlogswinterWie kent er bijvoorbeeld niet Asterix en Obelix ? Of de films 'Pirates of the Carribean', 'Oorlogswinter' en 'Kruistocht in Spijkerbroek' ? Wie heeft er niet van de piramides gehoord of van hunebedden ? En wat te denken van de schilder Rembrandt of ons volkslied over Willem van Oranje (Het Wilhelmus) ? En pas nog hebben we Bevrijdingsdag gevierd.
Allemaal geschiedenis !!


Om er weer helemaal in te komen hebben we een speciale tijdsbalk gemaakt. Je klikt als het ware door de eeuwen heen. Klik op het plaatje hieronder om de tijdsbalk te bekijken.
tijdbalk

En bekijk deze pagina elke week even, misschien vind je dan weer iets nieuws: samen op reis door de tijd !


De afgelopen weken hebben we de meest verrassende zaken meegemaakt: van wandelende piramiden tot tandenknarsende oermensen in de gang.
Overal zien we leerlingen bladeren in mooie boeken over vroeger en iedereen zingt uit volle borst het "Tijdmachien"-lied mee (klik hier voor de tekst).

Eénmaal in de week komt iedereen bij elkaar om te vertellen over hun gekozen tijdperk. Hieronder een filmpje van alle optredens tot nu toe !

Af en toe levert het project natuurlijk ook flinke problemen op. Wij leren op school natuurlijk allemaal netjes te eten met mes en vork. Alleen lijken ze dat bij de Grovers nu helemaal vergeten te zijn !
In hun gekozen tijdperk, de oertijd, werd er natuurlijk nog met de handen gegeten, wild kluiven aan botten van mammoet, sabeltandtijger of, in dit geval, kip.
Bekijk hier de foto's, maar wees gewaarschuwd: het zijn schokkende beelden !

Wil je zelf wat van de verhalen (terug) lezen die over alle tijdperken zijn verteld tijdens de bijeenkomsten in de aula ? Dat kan !
Klik op een naam hieronder en je krijgt de tekst te zien.

De Oertijd (Verhaal van de mammoet)
Egypte (De heilige katten)
De Vikingen (Rorik de Deen)
De Middeleeuwen (Karel de Grote)
De Zeerovers (Piet Hein)
De Gouden Eeuw (Hugo de Groot)
De Pruikentijd (De vergeten koning Lodewijk)

Karel de Grote
Karel de Grote: zonder hem hadden we niet op school gezeten !

Nog op zoek naar meer informatie ? Klik hier voor een heleboel leuke geschiedenis-links voor kinderen.

In het kader van dit project hebben we als schoolreis ook een reis door de tijd gemaakt in het Archeon. Lees hier meer. algemeen

informatie

de school