St.Mattheusschool, school voor ZMLK en SO
Naar hoofdpagina Informatie
 
 
 

QUATRE SAISONS/VIER SEIZOENEN

Klik hier voor de foto's van deze fantastische kampweek!

Dit jaar zoeken wij tijdens de kampweek in de herfst de zon op, dansen we in de lente en rijden zelfs een elfstedentocht. Ja echt!

Omdat tegenwoordig de seizoenen zich niet meer aan de regels houden, vonden wij dat het hoog tijd was om weer eens op een rijtje te zetten welke kenmerken nu ook al weer bij welk seizoen horen.
Dit alles in de hoop dat we gewoon weer uit kunnen gaan van zonnige zomers, sombere herfsten, ijskoude winters en frisgroene lentes in de toekomst, als men daarboven maar eens luistert.

Vier dagen lang gaan bijna alle leerlingen van de Larikslaan op stap in Bergeijk voor wat weer een spannende kampweek belooft te worden.
En zoals u inmiddels van ons gewend bent zullen we, ijs en weder dienende en als de techniek het toestaat, weer elke dag verslag doen van onze avonturen.
Het loont dus waarschijnlijk om elke dag even te kijken en lezen.

De regenlaarzen en lentebloesjes aan, de wollen muts en zonnebril op, wij gaan op stap!


DINSDAG: DE LENTE

Terwijl de herfst vandaag plots stoer begon te doen met stevig buien en flinke windvlagen, maakten wij ons op voor een vrolijke lente.
De bus echter kwam ruim drie kwartier later dan gepland de Larikslaan binnen rijden en het duurde dus even voordat wij goed en wel onderweg waren. na bij Rotterdam even in een file te hebben gestaan kwamen we uiteindelijk rond half twaalf aan bij ons logeeradres, de Willyhoeve in Bergeijk.
Na het lossen van de bagage en de lunch werd door middel van het kamplied en met behulp van twee charmante "Seizoentjes" het thema van de dag geïntroduceerd: "de lente".

's Middags kozen de leerlingen ieder voor zich voor een doe-activiteit: dat varieerde van dansen op Vivaldi (Le Quattro Stagioni) tot het maken van een lentesalade en het schilderen van narcissen en hyacinten en het voetballen om een lentebokaal.

Na de doemiddag was het opnieuw de beurt aan de twee "Seizoentjes" en onze dansende Seizoensboompje die samen met de Kwismiss een heuse seizoensquiz presenteerden met zeer lastige vragen voor kandidaten uit ieder groep. Uiteindelijk wisten Jesse (Elmo), Olav (Ernie)en Sily (Ieniemienie) de hoofdprijs veilig te stellen, met name omdat zij geen gebruik hadden hoeven maken van de hulplijn of het publiek.

Geheel in stijl bestond het avondmaal uit lentepasta met frisse salade en een toetje van yoghurt en lentebessensap toe.
Tijdens het afruimen en schoonpoetsen van de tafels zette de Seizoensceremoniemeester Peter de kinderen aan het zingen van opnieuw verschillende liedjes over de lente.
Vervuld van lentedromen maakten de Elmo’s zich op voor hun eerste nacht in het kamphuis terwijl de oudere leerlingen zich klaar maakten voor het lentedierengeluidenspel in het donkere bos. Gewapend met zaklantaarns werd er gezocht naar biggetjes, kuikentjes, veulentjes en nog meer jong lentespul.

Uiteindelijk zocht iedereen het bed op. Morgen in tegenstelling tot de planning niet de zomerdag, maar gewoon herfst.
Dubbelop zelfs, want in werkelijkheid én als thema.
De regenlaarzen staan dus klaar en de regenmantels zijn alvast uitgepakt.
Tot morgen!WOENSDAG: DE HERFST

Na een welverdiende nachtrust werden we wakker in het donker van een ware regenachtige herfstige dag.
Sommigen sprongen de dag, hopla vanuit bed, ethousiast tegemoet, anderen hadden wat meer moeite om de warme slaapzak of het gezellige dekbed gedag te zeggen.

Na het ontbijt werden de stramme ledematen los en warm gedanst onder leiding van onze eigen lenige beukennoot, meester Carl.

Omdat de regen zich al goed liet gelden zouden we de ochtend vullen met het maken van lampionnen voor een optocht 's avonds.

Na de lunch kon de speurtocht plaatsvinden. Het regende nog steeds maar niets kon ons weerhouden van dit spannende spel.
De bedoeling van de tocht leek simpel: het zoeken van letters die uiteindelijk één woord zouden vormen. tevens moesten we verschillende moeilijke opdrachten vervullen.
Zo was er het beroemde “dennenappels smijten”, het hout sprokkelen van klein naar groot en, het spannende hoogtepunt dat vrij vroeg in de speurtocht plaatsvond, en waar de meesten van ons nog lange tijd van bij moesten komen: het klauteren door een spinnenweb van een reusachtige spin, aan wie wij net ontsnappen konden maar die uiteindelijk meester Pascal op vreselijke wijze te pakken kreeg.
Uiteindelijk bleek dat het gezochte woord niets meer of minder was dan het seizoen die de dag dubbel inkleurde: "Herfst".

Hierna was het wer tijd voor de keuze-activiteiten. De meeste leerlingen kozen voor een binnenactiviteit maar een aantal stoere jongens, ferme knapen echter koos er voor om in de miezerregen te gaan voetballen. Na ruim een uur kwamen ze van het veld af en als iemand had gezegd dat er geen voetbal- maar waterpolowedstrijd had plaatsgevonden, hadden wij het ook geloofd.

Tijdens de "rode draad" kwamen de Seizoentjes weer langs. Ze verveelden zich enorm, maar gelukkig wist de zingende en swingende seizoensboom hen wat leuke dingen aan te bevelen: springen in plassen was daar natuurlijk ook bij.
Daarna presenteerde de Kwismiss opnieuw de Seizoensquiz en deze keer ging Julianna (Gonzoklas) met de eerste prijs aan de haal en werd Remy (Ernies) een goede tweede.

Na de opnieuw overheerlijke maaltijd in stijl werd besloten de lampionnentocht te veranderen in een met verlichte lampionnen in de donkere zaal zingen rondom de seizoensboom. We hadden genoeg van regen en kou.

Na een eventuele douche dook iedereen snel onder de wol om zo snel mogelijk in slaap te komen en morgen fris en fruitig te ontwaken.
Want morgen .... morgen wordt het zomer!


DONDERDAG: DE ZOMER

En alsof men ons hierboven van dienst wilde zijn, was het deze morgen al duidelijk dat het een dag zou worden met zon.
De nachtlucht maakte voorzichtig plaats voor een blauwe lucht met wat wolken en onze Zomerdag leek al snel ook buiten werkelijkheid te worden.

Voor het ontbijt was er voor iedereen die het wilde een gebakken eitje, spiegel of kluts, met spek of zonder. Een krachttoer van de keukenploeg want wie bakt er ‘s ochtends vroeg vijftig en nog wat eieren?

De Seizoentjes hadden vandaag een dagje strand gepland en kwamen in de branding een bruingebrande Beach Boy tegen die hen uitnodigde voor een barbecue, later op de dag. Met deze introductie en tevens het lied rondom deze keer de zomerboom (met appels en groene bladeren) was het thema van de dag duidelijk: de zomer was voor een dag weer aangebroken!

Op deze dag zouden de Zomerspelen plaats gaan vinden. Het spelcomité had vier superploegen samengesteld uit alle leerlingen en grote mensen en die zouden gaan strijden om drie echte kampioensbekers.
Eén was er voor de winnaar van de Zomerrace, één voor de winnaar van het Zomervoetbal en de laatste voor het Zomer-touwtrekken.
Omdat de energie na twee spellen wel wat opgebruikt leek, werd er een pauze ingelast voor de lunch: deze keer een echte barbecue met broodjes hamburger (rundvlees)!
Hierna werden de Zomerspelen voortgezet en na het touwtrekken mocht iedereen een gouden medaille in ontvangst nemen: er waren dus louter winnaars.

Na nog even buiten gespeeld te hebben (na het sporten in de zomer moet men nooit te snel afkoelen door in één keer te stoppen) verzamelde iedereen zich weer voor de “rode draad”.
Natuurlijk was de Kwismiss ook weer van de partij met deze keer vragen over de zomer en deze keer stonden uiteindelijk Reni (Gonzo) en Max (Elmo) in het zonnetje als winnaars van de dag.

Hierna kon iedereen genieten van de avondmaaltijd bestaand uit soep en pannenkoeken, en ook werd er een verrassing aangekondigd.

Maar eerst vond natuurlijk de langverwachte disco plaats: de tl-lampen gingen uit, de discolichten gingen aan, de vrijetijds- en sportkleding werd omgeruild voor dansschoenen en baljurken. Na nog even op deze zwoele zomeravond gedanst te hebben met elkaar diende de verrassing zich aan in de vorm van een Italiaanse ijskar!

Uiteindelijk sloten we de avond onder een prachtige volle maan af met zingen rondom het kampvuur. En voordat we het wisten, dreef de zomer met de nacht dit jaar uit en restte ons nog alleen de gedachten aan morgen.
Een morgen die ons nog de winter brengen zal voordat wij de terugreis naar Rotterdam en alle papa's, mama's en al die andere lieve mensen aanvangen.


VRIJDAG: DE WINTER

De laatste dag van onze kampweek was wellicht de meest zonovergoten dag. Wel koud, dus uitstekend voor de winteractiviteiten, die vandaag gepland waren.
De twee eerste uren werden besteed aan een "ieder voor zich en allemaal samen" opruimen, inpakken en ontbijten.
Daarna was het de tijd voor de laatste "rode draad" van deze kampweek.
Dik bepakt kwamen de Seizoentjes nog éénmaal vertellen over het thema van de dag. IJSkoud deelden ze mee dat ze hierna niet meer komen zouden. Samen met de seizoensboom die deze keer was bekleed met sneeuwballen maakten ze de winnaars van de seiZOENen bekend: de Gonzo's mochten allemaal een zoen van de juffen ontvangen!

Na het Seizoenslied leidde juf Sophie het laatste spel van de kampweek in met een filmpje van de Elfstedentocht. Ook wij zouden deze tocht vandaag gaan rijden, of beter, bij gebrek aan ijs, "kluunen".

Na eerst met de handen op de rug onder de startboog te zijn gereden, moesten we op de prachtige (door leerlingen van de Schaepmanstraat gemaakte) richtingaanwijzer kijken in welke richting we de elf Friese steden moesten zoeken.
Na bij iedere stad, met Friese naam en stadswapen, een puzzel gemaakt te hebben, ontvingen we een echte stempel bij de stempelpost.
Zo reden we van Leeuwarden (het kamphuis) naar Sneek en IJlst, van Sloten naar Stavoren, van Hindeloopen naar Workum naar Bolsward, van Harlingen en Franeker en uiteindelijk van Dokkum terug naar Leeuwarden.

In Leeuwarden, ofwel bij het kamphuis, konden we bij inlevering van de stempelkaart een lekker broodje rookworst (rund of varken) krijgen van de "rayonhoofden".

En toen was het echt zo ver. De koffers in de laadbak en alle kinderen en juffen & meesters de bus in, op weg naar Rotterdam.

Onderweg bleek de woordvindingrijkheid van enkele leerlingen nog eens dubbel toen bleek dat de juffen Tanja en Anneke als Anja en Tanneke werden aangeduid en dat onze stagiair-gymmeester in plaats van Pascal plots Pascarl ging heten (zoals u wellicht weet heet onze gymdocent Carl).

Toen we na zo'n anderhalf uur Schiebroek binnen reden, maakten enkele juffen zich druk of de chauffeur wel al die smalle straatjes zou weten in te rijden zonder brokken. Toen kreeg Soraya (Ernies) het na anderhalf uur rijden opeens benauwd en riep vertwijfeld uit "waar is de chauffeur???", want terwijl ze vooraan zat, zag ze naast of voor haar niemand aan het stuur!
Ze was even vergeten dat we in een dubbeldekker zaten en zij bovenin een plekje had gevonden ...

En toen was daar het weerzien. Wat waren de kinderen en hun ouders/familie blij om elkaar weer in de armen te sluiten.
Geen wonder, want uiteindelijk waren we toch maar mooi vier seizoenen weg geweest, een jaar lang dus eigenlijk!
Een topjaar!


PS. Ook dit jaar weer hebben we al onze avonturen in een schoolkrant verzameld. Klik hier om deze te downloaden.

 

het actuele weer
Klik op het plaatje hierboven voor het actuele weerbericht voor deze kampdagKlik hieronder voor het dagboek van de verschillende dagen

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdagKlik hier voor de speciale kampeditie van de schoolkrant

algemeen

informatie

de school