St.Mattheusschool, school voor ZMLK en SO
Naar hoofdpagina Informatie
Groepen
Nieuwsbrief
activiteiten

Schoolreis=Tijdreis (Archeon)

Met een succesvol project dat zich richt op vroeger tijden moest de jaarlijkse schoolreis natuurlijk ook een "tijdreis" worden.
En waar kan je dan beter terecht dan in het Archeon bij Alphen aan de Rijn?

Op donderdag 9 juli vertrokken alle groepen van het SO daarom naar dit bijzondere park.

Hier is te zien en te beleven hoe mensen in Nederland in de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen leefden.

Het blijft hierbij niet bij kijken alleen, maar je kan ook meedoen met bijvoorbeeld het vlechten van touw uit stro, het "malen" van graan zonder molen of het verplaatsen van een reusachtige steen van een hunebed.
Ook kan je, wandelend door een middeleeuws dorp, luisteren naar een muzikant met draailier en doedelzak of in een prehistorisch dorp een vuurtje "boren".


De leerlingen keken hun ogen uit. Natuurlijk was af en toe het historisch plaatje wat moeilijk, omdat onze leerlingen niet altijd gewend zijn aan "geschiedenis" of "aardrijkskunde", maar door het enthousiasme van de begeleiders en ook de figuranten van het Archeon, begon het verleden voor iedereen uiteindelijk toch te leven en genoten de leerlingen met volle teugen.

Zeker toen de dag afgesloten werd met een enorm spannend Romeins gladiatoren-gevecht, waarbij natuurlijk de gemenerik uiteindelijk het onderspit moest delven (met "echt namaakbloed").

De keizer, die het gevecht bijwoonde, had duidelijk iets te veel "druivensap" gedronken, wat de sfeer in en buiten de arena zeker ten goede kwam.

Uiteindelijk keerden we vrolijk en moe, en zeker ook heel wat wijzer, weer terug naar onze eigen tijd: op de bus richting Rotterdam.

Klik hier voor de foto's.

 algemeen

informatie

de school